ÇSATT

Birimlerimiz

Written by tugceden

Öncelikle herkese ÇSATT’lı günler!

ÇSATT ile günler nasıl geçer, topluluk size neler katar, siz topluluğa neler katabilirsiniz, tüm bunları hangi yollarla gerçekleştirebilirsiniz gibi soruların bütün cevaplarını bu yazıda toplayacağım. Yani bugün sizlere topluluğumuzun hedeflerine ulaşmasını sağlayan birbirinden çalışkan birimlerimizden bahsedeceğim.

ÇSATT’ta günümüzde aktif olarak 4 birim bulunuyor. Geçmişte bu sayının arttığı ya da azaldığı olmuştu. Dönemin şartlarına ve taleplere göre birimlerin sayısı değişebiliyor elbette. Kurulduğu günden bu yana her bir birim topluluk üyelerinin katkılarıyla ÇSATT’ın amaç ve hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.


Araştırma ve Yayın Birimi

Birimlerimizden ilki Araştırma ve Yayın Birimi. İsminden de anlaşılacağı üzere topluluğumuzun araştırmayı seven, öğrenmeye hevesli aynı zamanda da öğrendiklerini aktarmaktan keyif alan üyelerimiz bu birimde bulunuyor. Araştırma ve Yayın Birimi, Çanakkale Muharebelerini derinlemesine araştırıyor, edindiği bilgileri arşivliyor ve gerektiğinde diğer birimlere kaynak olarak aktarıyor.

100 yıl önce ecdâdın kahramanlıklarını, savaşın gerçeklerini, bilinmeyen yönlerini gün yüzüne çıkarıp bunları aktaran, yazan, bir bakıma şehitlerimizin tozlu yapraklar arasında unutulmaması adına her zaman kaynaklara dayanarak Çanakkale Muharebelerini en doğru haliyle sunmayı amaç edinen birimimiz çalışmalarını zaman zaman kütüphanelerde zaman zaman da muharebe alanlarında sürdürüyor. Araştırma gezileriyle çalışmalarına 1915 ruhunu da katarak edinilen bilgilerin sözde kalmaması adına bu bilgileri yazıya dökerek topluluğumuzun yayınlarını hazırlıyor. Bu yayınlar bazen bir dergi bazen bir makale bazen de bir kitap olarak karşımıza çıkıyor. Topluluğumuzun “Şehit’ten Kale’ler” ismini verdiği dergi 2006 yılından bu yana araştırma ve yayın birimi üyeleri katkılarıyla büyük bir özveriyle hazırlanıyor. Türkiye’nin dört bir yanına hatta dünyada birçok ülkeye kadar ulaşan dergiyi emek emek hazırlayarak Çanakkale’yi, ecdadı anlatmanın haklı gururunu yaşıyor.

Eğer sen de araştırmacı bir ruha sahipsen, Çanakkale Muharebelerini fazlasıyla merak ediyorsan, kalemine de güveniyorsan Araştırma ve Yayın Birimi tarafından bekleniyorsun. Geç kalma!


Halkla İlişkiler ve Medya Birimi

Topluluğumuzun birimlerinden ikincisi de Halkla İlişkiler ve Medya Birimi. Topluluk üyelerinden iletişimi kuvvetli, haber yazma becerisine sahip, medya kanallarını iyi takip edebilen üyelerimiz bu birimde bir arada çalışıyor. Topluluk haberlerinin düzenlenmesinden etkinliklerimizin basına ve halka duyurulmasına kadar Halkla İlişkiler ve Medya birimimiz ilgileniyor.

Aynı zamanda basının güncel olarak takip edilmesi, gerek yerel ve ulusal basında Çanakkale Muharebeleri gerekse topluluğumuzla ilgili çıkan haberlerin takibi, topluluk odamızdaki basın panosunun güncellenmesi, topluluk üyeleri ile anlık röportajlar yapılması, anketler düzenlenmesi gibi görevleri üstleniyor. Topluluğun tanıtım kısmında aktif olarak çalışmalarını yürüten Halkla İlişkiler ve Medya Birimi etkinlikler için afişler ve broşürler hazırlıyor, sanal ortamlarda ilgili mecralarda duyurularını gerçekleştiriyor.

Sevgili ÇSATT’lı tüm bu bilgiler ışığında tanıtım işleri benden sorulur, medya kanallarına hâkimim diyorsan yerin belli. Haydi Halkla İlişkiler ve Medya Birimine!


Fotoğraf ve Video Birimi

Ve sırada topluluğumuzun diğer bir birimi Fotoğraf ve Video Birimi var. Topluluk etkinlikleri esnasında fotoğraf ve videoların çekilmesi, bunların arşivlenerek saklanması, Çanakkale Savaşları’nın orijinal fotoğraf ve videolarının arşivinin oluşturması, fotoğraf sergilerinin düzenlenmesi gibi sorumlulukları Fotoğraf ve Video Birimi üstleniyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk çocuğu, ecdâdını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır!sözünden hareketle Çanakkale Muharebelerini genç kuşaklara anlatabilmek adına ilk ve ortaöğretim kurumlarında fotoğraf sergileri açarak bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Sadece öğrencilere değil zaman zaman halka da sergiler açarak Çanakkale sevgisini daha geniş kitlelere aşılamayı hedefliyor.

Çanakkale Muharebelerine ait orijinal fotoğrafların hissettirdiği minnettarlık duygusuyla yeni nesle ecdadı anlatmanın gururunu ben de yaşamak istiyorum, etkinliklerde de en güzel anları ben ölümsüzleştiririm diyorsan Fotoğraf ve Video Birimine şimdiden hoş geldin!


Şiir ve Tiyatro Birimi

Şiir ve Tiyatro Birimi topluluğumuzun araştırmaları sonucunda ortaya çıkan bilgileri, ecdâdını tanımak isteyen bütün bireylere sergilemeyi amaçlıyor. Gerek tiyatrolarla gerek canlandırmalar ve şiirlerle, geçmişteki bizi gözler önüne seriyor.

Çanakkale’de yazılan şanlı destanda yaşananları bazen 1915’te evladını cepheye gönderen gözü yaşlı bir annenin bazen de askerlerine ölmeyi emreden bir komutanın ruhuna bürünerek yediden yetmişe “Geride Kalanlara” tiyatrosuyla aktarıyor. Sarıkamış’ın acımasız, dondurucu soğuğu hakkındaki bilinmezlikleri “Davet” tiyatrosuyla ortadan kaldırıyor. Çanakkale ve Sarıkamış dışında “İstiklal Şairi” diye nitelendirdiğimiz Mehmet Âkif Ersoy’u da hazırladığı şiir dinletileriyle unutmuyor, unutturmuyor.

Geçmişin bugünde hissedildiği Şiir ve Tiyatro Biriminde ben de 1915’in bir annesi, bir askeri, geride kalmış bir yâri olabilirim diyorsan drama salonunda yerin hazır ÇSATT’lı!

About the author

tugceden

Leave a Comment