Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini kazanmış bir öğrenciyseniz ve öğrenci topluluklarına katılmak istiyorsanız mutlaka öncesinde o topluluğa kayıt olmanız gerekiyor. Bu yüzden toplulukların devamlılığını aslında üyeler sağlıyor da diyebiliriz. Biz ÇSATT ailesi olarak üyelik kavramını çok içten benimsiyor, her birimiz bu topluluğun birer neferi gibi hareket ediyoruz. ÇSATT’a üye olmak ile başlayan bu serüven ÇSATTlı olmaya kadar devam ederken bakalım kaç farklı üyelikten geçebilirsiniz şimdi bunu öğrenme zamanı 🙂
Hedef Kitle
Üyelik sistemini anlatmadan önce biraz topluluğumuzun hedef kitlesi hakkında da bilgi vermek istiyoruz. ÇSATT olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine yerleşmiş olan her öğrenciyi sadece bir bölüme yerleşmiş olarak görmüyoruz. Bizce üniversitemize öğrenim görmeye gelen her öğrenci arkadaşımızın Çanakkale’de olmasının bir nedeni var. 1915 yılında ülkenin dört bir tarafından gelen dedelerimiz nasıl Çanakkale’de buluşmuşsa, birlik olmuşsa günümüzde de bizlerin Çanakkale’ye gelmesini kaderin bir cilvesi olarak düşünüyoruz. Bu sebeple Çanakkale’ye gelen her öğrenciyi hedef kitlemiz olarak görüyoruz.
Üyelik Sistemi
Topluluğumuzun üyelik sistemi normal üye, mezun üye ve onursal üye olmak üzere üç farklı üyelik çeşidinden oluşuyor. Normal üye nedir, mezun üyenin görevleri nelerdir, onursal nasıl üye olunur onlardan bahsedelim.
Normal Üye
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde öğrenim görmesi şartıyla topluluğumuzun odasına gelerek veya dönem başında üniversitede açılan tanıtım masalarında üye formunu doldurarak topluluğumuza kayıt olan öğrenciler “normal üye” olarak adlandırılır. Normal üye sıfatındaki üyelerimiz topluluğumuz tarafından yapılan etkinliklere katılabilir, topluluk yönetimi uygun gördüğü hallerde etkinliklerde görev alabilir.
Bu anlattıklarım işin prosedür kısmıydı ki aslında bir ÇSATT üyesi olmak demek bunların çok daha fazlası demek. Her şeyden önce gönül vermek, gönüllü olmak, bu ailede olduğu için kendini şanslı hissetmek demek. Yeri geldiğinde insanlara 1915’i anlatmak, yeri geldiğinde topluluğumuza yeni katılan arkadaşlarımıza kucak açmak, onları ağırlamak demek. Bazen bir etkinlikte fotoğraf çekmek, bazen de bir tiyatroda başrol oynamak demek. Topluluğa birçok şey katmak aynı zamanda topluluktan kendine birçok şey almak da demek. Normal üye olmak kulağa basit bir şey geliyor olsa da yaşadıkça aslında bu kavramın ne kadar değerli olduğunu çok daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum.
Tüm bu güzellikleri yaşamak yerine toplulukta uygun olmayan davranışlar sergilediğiniz takdirde bazı yaptırımlar ile karşılaşacağınızı da söylemek isteriz. Aynı zamanda disiplin cezası almış ve/veya yüz kızartıcı suç işlemiş öğrenciler topluluğa üye olamaz. Herhangi bir yasa dışı örgütle bağı olan kişiler topluluk üyesi olamaz. Bu durumların üye olduktan sonra ortaya çıkması durumunda topluluktan ihraç edilir. Bilginize 🙂
Mezun Üye
Bir topluluğa üye olduktan sonra kafanızda öğrencilik hayatım ne kadar sürerse topluluk üyeliğim de o kadar sürer diye düşünüyor olabilirsiniz. Aslında haklısınız çünkü birçok toplulukta durum tam da böyledir. Ama ÇSATT bildiğiniz topluluklardan çok daha farklıdır ve durum tam da bunun aksidir. Eğer üniversite hayatınız boyunca ÇSATT’a aktif bir üye olarak devam etmişseniz, gönüllüğünüz ÇSATT’lı olmaya kadar gitmişse alabileceğiniz bir sıfat daha var o da mezun üye.
Topluluk yönetimi tarafından uygun görüldüğü takdirde onca zaman topluluğa kattıklarınızdan ve verdiğiniz emeğinizden dolayı mezun üye sıfatını alabilirsiniz. Bir mezun üye olarak söyleyebilirim ki bu sıfatı alabilmek belki de en duygulu olanıdır. Sizden yaşça küçük topluluk üyeleri tarafından abla/abi olarak karşılanmak, ilk kez görseler bile sizin yaptığınız onca şeyi bilerek size saygı ve sevgi duyduklarını hissetmek çok çok değerlidir.
Mezun üyelik ile ilgili prosedürlerden de bahsedecek olursak mezun üye unvanını alan bir mezun; hayatının devam eden sürecinde topluluğu lekeleyecek hareketlerde bulunursa yönetim kurulu denetleme kuruluna başvurur ve kurul sözcüsü olarak topluluk başkanı bu tür eylemlerde bulunan mezun üyenin mezun üye unvanını elinden alır. Mezun üye unvanını almış mezunlar, topluluk başkanı ve yönetim kuruluna tâbidir. Alınan kararlara aynen uyar ve kabul ederler. Eğer bir sıkıntı olduğunu düşünürlerse muhatapları sadece topluluk başkanıdır.
Onursal Üye
Topluluğumuzdaki bir diğer üyelerimiz de onursal üyelerimizdir. Bu üyelik sıfatını almak herkese nasip olmuyor ne yazık ki. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımıza, yönetim kurulumuza yol gösteren, örnek olan, ilham veren, topluluğu tanıtan bir lider konumunda olmalarından dolayı onursal üyelerimize gönülden bir saygı duyuyoruz. Bize kattıkları her değer için bu yazı aracılığıyla bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Peki onursal üye nasıl olunuyor derseniz, topluluğumuzda sadece yönetim kurulu ve icraat kurulu görevini üstlenmiş kişiler onursal üye olma hakkını kazanabiliyor. Bu unvanı alabilmek için üniversitemizden mezun olana kadar topluluğumuzda yönetim kurulu görevini sorunsuz bir şekilde sürdürmesi gerekiyor. Ancak ortaya çıkan bazı olumsuz nedenlerden dolayı görevini bırakması gerekirse akademik danışmanı ve topluluk başkanı ortak kararıyla 4. sınıfını okurken vazifesini bırakması durumunda dahi onursal üyelik hakkı verilebiliyor.
Onursal üye olan bir mezun; hayatının devam eden sürecinde topluluğu lekeleyecek hareketlerde bulunursa yönetim kurulu denetleme kuruluna başvurur ve kurul sözcüsü olarak topluluk başkanı bu tür eylemlerde bulunan onursal üyenin onursal üye unvanını elinden alır.
Henüz bizimle tanışmadıysan ve kendini bir anda üyelik yazısında bulduysan tanışmak için seni “Biz Kimiz” yazısına bekliyoruz! https://csatt.org/biz-kimiz/
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.