İngilizler, savaş sırasında bütün denizlerde 14 tahta savaş gemisi yüzdürdü… Bu sahte gemilerin ikisi Çanakkale’deydi… Birini Alman denizaltısı batırdı, diğerini kendileri…
Von Voigt, o Mayıs akşamı, saat 20.00 sularında, batmak üzere olan güneş ışınlarının aydınlığında gördü avını… Bir İngiliz savaş gemisi, yine zig zag çizerek yol alıyordu önü sıra… Periskopta gördüğü gemi üçüncü büyük savaş gemisi olacaktı bu sularda batırılan… İngiliz dretnotunun bulunduğu açı ve mesafeyi ayarladıktan sonra ateş emrini verdi… Yollanan torpiller, derin sularda giden savaş gemisinin peşine düşmüşlerdi…
Denizaltı personeli, torpillerden ikisinin isabeti ile önce büyük bir sallantı, ardından bir gürültü hissettiler. Durumu periskoptan izleyen von Voigt, düşman gemisinin hızla batmak üzere olduğunu fark edince hemen su yüzüne çıkma emri verdi. Zırhlının kimliğini öğrenmek için o tarafa doğru yönelmişti. Bu sırada güverteye çıkmış olan denizaltı mürettebatı da “Hurraaaa!” diye bağırıyordu.
Ne var ki, olay yerine yaklaşınca, sevinçleri büyük bir şaşkınlığa döndü. Çünkü denizin üstünde 343 milimetrelik birkaç top namlusu yüzüyordu… En sağlam çelikten yapılmış olması gereken bu top namlularının su üstünde yüzmesi inanılacak şey değildi. Biraz ileride dretnotun kaptan köşkü de batmış bir mavna gibi yüzüyordu… UB-8’in kaptanı ve mürettebatı, o zaman olayın anlamını kavradılar: İngilizler, tahtadan yapılmış eklentilerle bir dretnota benzetilmiş bu yük gemisiyle Alman denizaltısını kandırmıştı…
KAYNAKÇA
Yetkin İŞÇEN, “Çanakkale’de Tahta Savaş Gemileri, Çanakkale1915, Sayı:7, Aralık 2010
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.